Mindenmentes brownie

A mindenmentes brownie az egyik legfinomabb sütemény, ami csokoládéból készülhet. Kívül ropogós, belül ragacsos, egyszerűen mennyei. Aki barátkozik az egészségesebb étrenddel, annak semmilyen különlegesebb alapanyagot nem kell hozzá beszereznie, szerencsére ma már bármelyik szupermarketben mindent megtalálunk hozzá.

Nagyon kakaós, nagyon könnyed, nagyon finom. Ez a mindenmentes brownie.

Mindenmentes brownie recept

Ez a mindenmentes brownie recept mindenki kedvencévé válhat, hiszen a z elkészült sütemény puha, szaftos, csokis finomság cukor, glutén, tejtermékek és tojás nélkül. Tartalmaz egy elsőre talán meglepő hozzávalót is, ez pedig az édesburgonya. Ez az alapanyag fog tartást adni a sütinknek. Ha ettől mégis idegenkedsz, használj nyugodtan hámozott almát helyette nyersen.

Mindenmentes brownie elkészítése

Nagyon egyszerű elkészíteni, kezdők is nyugodtan nekiállhatnak. A süteményeknél, így ennél a mindenmentes brownie-nál is gyakran felmerül a kérdés: mivel helyettesíthetjük a tojást.

Az egyik nagyon bevált tojáshelyettesítő a lenmagliszt. Készen is kapható, de kávédarálóban mi magunk is megőrölhetjük a lenmagot. Igyekezzünk minél finomabbra aprítani. Egy evőkanál lenmagliszthez 2-3 evőkanál vizet keverve kocsonyás, tojás-szerű anyagot kapunk, mely kiválóan működik a sütikben.

Másik ideális tojáshelyettesítő a chia mag, ezt is megdarálva és vízzel elkeverve kaphatjuk meg a kívánt zselés állagot.

Hozzávalók

  • 25 dkg édesburgonya
  • 5 dkg darált mandula
  • 5 dkg zabpehely
  • 6 nagyobb, puha datolya
  • 3 evőkanál kókuszzsír
  • 3 púpos evőkanál kakaópor
  • 4-5 evőkanál agavé- vagy juharszirup
  • 1 adag chia-, vagy lenmagtojás
  • kb. 1 dl növényi tej
  • csipet só
  • kakaópor a tetejére

Összeállítás

  • Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és forró vízben feltesszük főni, kb. 10 perc után leszűrjük.
  • A datolyát meleg vízbe áztatjuk 10 percre.
  • A zabpelyhet késes robotgépben finomra őröljük. Használhatunk zabpehelylisztet is, így azt őrölni már nem kell.
  • A zabpehelylisztet, vagy őrölt zabpelyhet, a kakaóport, a mandulát és csipetnyi sót egy tálban összekeverjük.
  • A datolyát és a főtt édesburgonyát a robotgépbe tesszük a kókuszzsírral, és krémesre összemixeljük.
  • Hozzáadjuk a kakaós-lisztes keveréket, a növényi tejet és az agavé- vagy juharszirupot, és összekeverjük, amíg egészen sima és homogén masszát kapunk.
  • Sütőpapírral bélelt kisebb tepsiben öntjük a masszát és 180 fokos sütőben, 35-40 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 20 percet hagyjuk hűlni.

Tálalás

A mindenmentes brownie-t díszíthetjük tálalás előtt dióval, mogyoróval, de nagyon guszta és finom cukormentes vaníliafagyival is.

Összegzés

A mindenmentes brownie nem csak nagyon finom, egészséges édesség, ráadásul könnyen elkészíthető. Kezdő, kísérletező kedvűek is nyugodtan nekifoghatnak, garantált a siker. Ha vendégeket vársz, akkor se felejtkezz meg erről a remek receptről!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük