Torta cukor nélkül

A cukor nélküli torta első hallásra talán úgy hangzik, mint az alkoholmentes sör. Mintha az a megszokott mellett szóba sem jöhetne. Pedig a torta cukor nélkül már rutin dolog a konyhán.

A hagyományos töltelékek, a dió, a kókuszreszelék vagy a gyümölcsök mellett lehet házi lekvárt is használni, amennyiben cukor nélkül tettük el.

Torta cukor nélkül

A piacokon árulnak cukormentes szilvalekvárt, ami az egyik legfinomabb alapanyag. Ha a torta cukor nélkül készül, csak egy baj lehet vele. Nem tudunk kellő mennyiséget csinálni. Készüljünk fel erre! Egy szelet nem lesz elég, a vendég legalább kettőt fog kérni.

A cukor nélküli torta hozzávalói

Tészta

200 dkg liszt, 1/3 része lehet teljes kiőrlésű
25 dkg olvasztott vaj, vegánoknak kókuszzsír vagy margarin
5 összetört banánból püré
annyi langyos tej (vegánoknak kókusztej), amennyivel palacsintatésztánál kicsit sűrűbb keveréket kapunk
2 ek ecet
1 kk szódabikarbóna
1 sütőpor,
pici só

Töltelék

10 dkg cukormentes étcsokoládé
1 tejszín ízű puding
1/2 l tej/ kókusztej
10 dkg vaj vagy margarin
5 érett banán
ha van, maroknyi szezonális gyümölcs (eper, málna, kajszi barack)
mazsola, darált dió, kimagozott datolya vagy kókusz ízlés szerint

A cukor nélküli torta elkészítése

Egy nagyon egyszerű ötlettel ugyanannyi idő alatt kétféle édességet is tudunk készíteni. Ezzel a módszerrel a „melléktermék” egy finom „Sarokház” lesz. A cukor nélküli torta mellett lesz egy cukor nélküli desszertünk is.

A tészta alapanyagát csomómentesen elkeverjük. Vajjal vagy margarinnal alaposan kikent, és kevés zsemlemorzsával meghintett nagy tepsibe öntjük. Előmelegített, de közepes lángon sütjük. Kicsit felemelkedik. Amikor kihűlt, egy olyan fedőt keresünk, aminek mérete kétszer ráfér a tepsinkre, és ennek alapján körbevágjuk. Ez lesz a cukor nélküli torta két lapja. A maradékot egyelőre tegyük félre.
A krémhez használjunk cukormentes lekvárt. Ha nincs, tejszín ízű pudingból is finom krémet kapnunk. A puding elkészítése a tasakon olvasható. Amikor már langyos, belekeverjük a vajat, és hagyjuk kihűlni. Banánpürével keverjük össze, és tegyük félre a puding felét. A másik adagot kimagozott, apróra vágott datolyával, mazsolával dúsítjuk. Szezonális gyümölcsöt, epret, málnát, meghámozott, édes kajszibarack darabokat keverhetünk bele.

A krémet rákenjük a cukor nélküli torta egyik lapjára, ráhelyezzük a másik kerek lapot, és bekenjük a tetejét és az oldalát a sima banános krémünkkel. Cukormentes étcsokoládét reszelhetünk a tetejére, de nagyobb darabokat is vagdoshatunk rá, hogy szebb legyen. Ha nincs csokink, kókuszreszelékkel is díszíthetjük. Legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük.

Most pedig jön a bónusz! Jó munkánk jutalma hogy a tepsiben maradt tésztát egy kínáló tálba tördeljük, és minden megmaradt gyümölcs vagy csoki darabot, diót, lekvárt ráteszünk. Ha nincs lekvárunk, akkor kell hintenünk rá egy kis nyírfacukrot. Mazsolát tegyünk bőven hozzá, és cukormentes tejszínhabot nyomjunk a tetejére. Ezt is tegyük a hűtőbe.

Most már csak várnunk kell a vendégeket. Hosszú hétvégére is hívhatjuk, mert már készen várja őket a kétféle édesség.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.